2013: Trable kmotra Panzaniho

  • Název: Trable kmotra Panzaniho
  • Datum konání: 29.6. – 13.7.2013
  • Místo: Keblov

Don Fusili Panzani tragicky zemřel během požáru svého sídla. Podle vyjádření hasičů pravděpodobně kouřil v posteli a usnul. Nu což, to se může stát – jak je všeobecně známo a psáno, kouření může zabíjet. Postupně se však objevuje více a více nesrovnalostí a vypadá to, že se tak úplně o náhodu nejednalo…

Starý přítel dona, tlusťoch Johnny, kontaktuje čtyři mafiánské rodiny a zaúkoluje je, aby vyšetřily, jak k požáru došlo, kdo ho založil a hlavně – proč? Rozbíhá se pátrání, které nás zavádí hluboko do minulosti, do doby, kdy don se svým irským společníkem Dickem O’Myprickem rozjížděl podnik na dovoz oslů z rodné Sicílie. Dozvídáme se o tragédii na lodi, kde se splašili osli, a příběhu zrady, v němž don není tím hodným stařečkem, ale bezohledným obchodníkem, který sobecky neváhá obětovat přítele. Ze starých dokumentů dohledáváme Dickovu rodinu a postupně objevujeme, že požár nebyl ničím jiným než vendetou – krevní mstou – za zradu, jež se mezi mafiány neodpouští.

Nakonec nacházíme i donova syna a ten nám sděluje, že don přežil a ukrývá se na Sicílii. Bohužel nejsme první, kdo ho našel, a tak se vydáváme do středomoří, abychom zabránili tragédii. Přijíždíme v poslední chvíli a ač situace vypadá zpočátku fatálně, nakonec vše dobře dopadá.